Sealife guideThe chinstrap penguinPygoscelis antarcticus
Last updated on 08/26/2024 at 05:46 PM

The chinstrap penguin (Pygoscelis antarcticus)
Taxonomy
English names
Chinstrap penguin
French namesManchot à jugulaireManchot barbu
Scientific namePygoscelis antarcticus (Forster, 1781)
FamilySpheniscidae
OrderSphenisciformes
Description
The chinstrap penguin is easily recognized by a black line that runs across its cheeks. Both male and female chinstrap penguins have the same appearance: black on top of the head and back with a white belly.

The chinstrap penguin is characterized by a black line that runs across its cheeks !
The chinstrap penguin stands about 30 inches tall and weighs around 6.5 to 9 pounds.
Chinstrap penguins spend almost the entire year in the water, except in November when they return to the nesting site to lay eggs.
Geographic range
During the breeding season, chinstrap penguins migrate to the rocky coasts near Australia.
Habitat
Chinstrap penguins nest on rocky shores.
Diet
They feed on squid, crustaceans, small fish, and krill.
Reproduction
Chinstrap penguins build their nests out of stones, where they lay their eggs. Around mid-February, young penguins leave their parents and head out to sea.
Did you know ?
If other penguins venture too close to their nest, the chinstrap penguin throws stones, often taken from neighboring nests, to drive them away.
The chinstrap penguin is listed as many other marine species within The IUCN Red List of threatened species. The chinstrap penguin appears in the IUCN Red List since 2020 within the category Least Concern !
Within the same genus
Within the same family

African penguinSpheniscus demersus

Emperor penguinAptenodytes forsteri

Galapagos penguinSpheniscus mendiculus

King penguinAptenodytes patagonicus

Royal PenguinEudyptes schlegeli

Southern rockhopper penguinEudyptes chrysocome

Yellow-eyed penguinMegadyptes antipodes
Discover also

Antarctic ternSterna vittata

Arctic ternSterna paradisaea

Australasian gannetMorus serrator

Black-faced CormorantPhalacrocorax fuscescens

Common murreUria aalge

Double-crested cormorantPhalacrocorax auritus

Rhinoceros aukletCerorhinca monocerata

Tricolored heronEgretta tricolor
The marine species in Antarctica
Our latestUpdates

The Guide des poissons de Nouvelle-CalédonieDiscover Guide to the Fishes of New Caledonia by Pierre Laboute and René Grandperrin, an illustrated reference featuring nearly 1,200 species, from rivers and coral reefs to the depths of the ocean.Read more

The neon gobyDiscover the neon goby (Elacatinus oceanops), a small western Atlantic reef fish known for its brilliant blue stripe and its role as a cleaner fish that removes parasites from other fish.Read more

The poison gobyDiscover the poison goby (Gobiodon citrinus), a tiny reef fish with a bright yellow body and distinctive blue markings. It lives among branching Acropora corals in the tropical waters of the Indo-Pacific.Read more
Photo of the Day

Gorette bleue
(Haemulon sciurus)
(Haemulon sciurus)




