Sealife guideThe sperm whalePhyseter macrocephalus
Last updated on 08/14/2024 at 07:24 PM
In the collective imagination, the sperm whale is associated with the novel Moby Dick written by Herman Melville and inspired by the great epics of sailors who sailed to the farthest reaches of the ocean, towards the Southern Ocean, to hunt whales.
Taxonomy
English names
Sperm whale
French namesGrand cachalotCachalot
Spanish namesCachalote
Scientific namePhyseter macrocephalus (Linnaeus, 1758)
FamilyPhyseteridae
OrderCetacea
ClassMammalia
Description
The sperm whale is a species of toothed cetacean, as evidenced by its imposing jaw.

The sperm whale (Physeter macrocephalus) © Martin Procházka | Dreamstime.com
The sperm whale is a mammal of superlatives, reaching lengths of up to 20 meters and weighing between 50 and 60 tons. The sperm whale has the largest brain in the world, with its head weighing approximately a third of its total weight.
Geographic range
The sperm whale frequents the deep waters of the high seas and travels to virtually every ocean and sea around the globe to feed and reproduce. Males venture into the cold waters of the Antarctic and Arctic oceans, particularly the waters around the Crozet Archipelago, to feed, while females prefer to stay in warmer waters with their offspring. Males and females usually meet in the Azores.
In France, sperm whales are found in the Atlantic Ocean, in the Bay of Biscay, and in the Mediterranean Sea, mainly off the Côte d'Azur and Corsica.
Habitat
The sperm whale lives in groups called pods, but each one lives separately, with males on one side and females with their young on the other. They communicate with each other by emitting powerful clicking sounds that can be heard from several kilometers away.
Diet
The sperm whale is a formidable predator, and certainly the largest toothed predator. This mammal feeds mainly on large or giant squid, octopus and cuttlefish, but also on fish of all kinds, depending on what it encounters.
The sperm whale's only predator is the killer whale, which can attack the youngest sperm whales.
Reproduction
Female sperm whales give birth every three to six years, and look after their offspring for more than a decade. The females live with their offspring separately from the males, and help each other to protect and nurse the young sperm whales.
Did you know ?
The sperm whale is an excellent apneist, capable of diving rapidly to a depth of 3,000 meters and staying there for up to 1 hour and 30 minutes.

The sperm whale (Physeter macrocephalus) © Martin Procházka | Dreamstime.com
The sperm whale sleep is a real spectacle, where you can admire a whole group of sperm whales installed in an upright position with their heads facing downwards or upwards to sleep.
Sperm whale populations have fallen victim to commercial whaling, with the spermaceti contained in its head used as a lubricant and the ambergris extracted from its intestines used in perfumery. It is now on the IUCN endangered species list with the status of « Vulnerable ».
Bibliography
Discover also

Amazon river dolphinInia geoffrensis

Atlantic spotted dolphinStenella frontalis

Commerson's dolphinCephalorhynchus commersonii

Dwarf minke whaleBalaenoptera acutorostrata

False killer whalePseudorca crassidens

Fin whaleBalaenoptera physalus

Gray whaleEschrichtius robustus

Pacific white-sided dolphinSagmatias obliquidens
Our latestUpdates

The Guide des poissons de Nouvelle-CalédonieDiscover Guide to the Fishes of New Caledonia by Pierre Laboute and René Grandperrin, an illustrated reference featuring nearly 1,200 species, from rivers and coral reefs to the depths of the ocean.Read more

The neon gobyDiscover the neon goby (Elacatinus oceanops), a small western Atlantic reef fish known for its brilliant blue stripe and its role as a cleaner fish that removes parasites from other fish.Read more

The poison gobyDiscover the poison goby (Gobiodon citrinus), a tiny reef fish with a bright yellow body and distinctive blue markings. It lives among branching Acropora corals in the tropical waters of the Indo-Pacific.Read more
Photo of the Day

Girelle de Batu
(Coris batuensis)
(Coris batuensis)





