Sealife guideThe emperor penguinAptenodytes forsteri
Last updated on 08/26/2024 at 05:46 PM

The emperor penguin (Aptenodytes forsteri)
Taxonomy
English names
Emperor penguin
French namesManchot empereur
Scientific nameAptenodytes forsteri (Gray, 1844)
FamilySpheniscidae
OrderSphenisciformes
Description
The emperor penguin and the king penguin have a similar appearance, with the main difference being that the emperor penguin is slightly taller and notably, twice as heavy at 88 pounds compared to the king penguin. The emperor penguin stands about 3.3 feet tall

The emperor penguin is the largest penguin on the planet !
The emperor penguin has a lifespan of around 20 years !
Geographic range
The emperor penguin lives near the coasts of Australia on the ice floes and also near rocky shores.
Habitat
The emperor penguin lives on the ice floes.
Diet
The emperor penguin feeds on crustaceans, particularly small shrimp called krill, as well as squid and small fish. To dive underwater in search of food, the emperor penguin digs holes in the ice.
Reproduction
During the winter, the females lay an egg and hand it over to the males until it hatches. The males protect the egg from the cold using a patch of skin.
In the meantime, the females go off to feed. By the time the females return, the males have already lost half of their body weight.
It is then high time for the males, once the females have retrieved their chicks, to go off and feed. At around 8 months old, the young emperor penguins leave their parents.
Did you know ?
The emperor penguin can stay underwater for over 18 minutes without breathing.

Small group of young emperor penguins in Antarctica
The emperor penguin is the largest penguin species in the world.
The emperor penguin is listed as many other marine species within The IUCN Red List of threatened species. The emperor penguin appears in the IUCN Red List since 2020 within the category Near Threatened !
Within the same genus
Within the same family

Adelie penguinPygoscelis adeliae

African penguinSpheniscus demersus

Chinstrap penguinPygoscelis antarcticus

Galapagos penguinSpheniscus mendiculus

Gentoo penguinPygoscelis papua

Royal PenguinEudyptes schlegeli

Southern rockhopper penguinEudyptes chrysocome

Yellow-eyed penguinMegadyptes antipodes
Discover also

Black-crowned night heronNycticorax nycticorax

Cape petrelDaption capense

Double-crested cormorantPhalacrocorax auritus

Grey-headed albatrossThalassarche chrysostoma

Northern giant petrelMacronectes halli

Red-footed boobySula sula

Rhinoceros aukletCerorhinca monocerata

Sabine's gullXema sabini
The marine species in Antarctica
Our latestUpdates

A smooth start, an uncertain AtlanticDiscover the 2026 Route du Rhum start off Saint-Malo, where favorable initial conditions contrast with an uncertain Atlantic crossing shaped by changing winds and weather.Read more

Five questions to understand the startDiscover how the 2026 Route du Rhum start unfolds, including harbor preparations, lock passages, skipper schedules, weather routing rules, and the Virtual Regatta race.Read more

Eight Ultim, one winnerDiscover the eight Ultim trimarans and their skippers competing in the 2026 Route du Rhum. Cutting-edge technology, experience and ambition come together in the battle for one victory.Read more
Photo of the Day

Hippocampe pygmée
(Hippocampus bargibanti)
(Hippocampus bargibanti)



